Ajuntament de Vilafranca del Penedès

El morrut de les palmeres

 

El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter barrinador de la família dels curculiònids. Originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia, s'ha propagat per tots els països del litoral mediterrani on ha provocat la mort de milers de palmeres.

Espècies afectades

El morrut afecta varies espècies de palmeres però a Catalunya la més afectada amb diferència és la palmera canària (Phoenix canariensis) i també es veu bastant afectada la palmera datilera (Phoenix dactylifera).

Símptomes

Els símptomes principals són desestrucuració de la copa, fulles abatudes i aplanament de la copa, les fulles cauen amb facilitat i a la base de la fulla s'observen galeries amb la plaga. Les fulles no perden la coloració verda natural.

Mesures preventives
 • Vigileu periòdicament les espècies de palmeres sensibles.
 • Podeu les palmeres només de desembre a febrer i apliqueu un tractament fitosanitari adequat a les ferides. Sempre que es faci una ferida a la palmera s'ha d'aplicar un tractament fitosanitari.
 • Apliqueu tractaments preventius periòdicament, aquests han de ser efectuats per empreses o entitats inscrites al Registre Oficial d'Establiments i Serveis Plaguicides. També es pot aplicar endoteràpia (injecció d'insecticides al tronc) en aquest cas s'ha de comunicar al Servei de Sanitat Vegetal del DAR.
 • Si voleu adquirir una nova palmera ha d'estar certificada.
Mesures correctores

En les palmeres que siguin recuperables s'han d'eliminar les parts afectades fins arribar a les parts sanes, immediatament cal aplicar un tractament fitosanitari. Després d'això s'han d'anar aplicant tractaments preventius cada dos mesos.

Les palmeres no recuperables s'han d'eliminar el més aviat possible. Les restes de la palmera s'han de triturar amb màquines especialitzades, les restes triturades s'han de dipositar en punts oficials que podeu consultar a l'Ajuntament de Vilafranca o al web del DAR.

On adreçar-se
 • Palmeres públiques:
  Ajuntament de Vilafranca. Telèfon: 93 818 15 40
   
 • Palmeres privades: 
  Servei de Sanitat Vegetal del DAR - Vilafranca del Penedès. Telèfon: 93 817 05 34
Aquesta informació ha estat útil?
 Envia'ns un suggeriment

pujar inici